Unity Theme – Shortcut

Just found a good post about Unity Theme tricks here –> http://www.techdrivein.com/2011/04/31-useful-ubuntu-1104-unity.html

here’s the post:

Ubuntu Unity Shortcuts

  • Super Key(Windows Key) – Opens dash.
  • Hold Super Key – Invokes Launcher.
  • Hold Super Key and hit 1, 2, 3 etc – Open an Application from Launcher. When you hold the Super Key, specific numbers will be displayed in order above each application.
  • Alt + F1 – Put keyboard focus on the Launcher, use arrow keys to navigate, Enter launches the application, Right arrow exposes the quicklists if an application has them.
  • Alt + F2 – Opens dash in special mode to run any commands.
  • Super + A – Opens up application window from launcher.
  • Super + F – Opens up files and folders window from launcher. Both these shortcuts can be viewed by simply holding the Super Key as well.
  • Super + W – Spread mode, zoom out on all windows in all workspaces.
  • Super + D – Minimize all windows(acts as Show Desktop). Hitting it again restores them.
  • Super + T – Opens trash can.
  • Super + S – Expo mode (for everything), zooms out on all the workspaces and let’s you manage windows.
  • Ctrl + Alt + T – Launch Terminal.
  • Ctrl + Alt + L – Lock Screen.
  • Ctrl + Alt + Left/Right/Up/Down – Move to new workspace.
  • Ctrl + Alt + Shift + Left/Right/Up/Down – Place window to a new workspace.
  • F10 – Open the first menu on top panel, use arrows keys to browse across the menus.
Mouse Shortcuts/Tricks for Ubuntu Unity
  • Clicking and holding an icon and then dragging it around will allow you to reorder it on the launcher. You can also drag it off to the right of the launcher to move it around. Note that you need to make an explicit movement to the right to move the icon off the launcher before you can move it around.
  • Dragging and Dropping an icon into the trash can will remove it from the Launcher.
  • Moving and holding the cursor on the left side for a few seconds will launch Unity dock.
  • Moving the cursor to top-left corner(near Ubuntu icon) will launch Unity dock as well.
  • Scrolling the mouse wheel while over the Launcher scrolls the icons if you have too many and need to move around quickly.
  • By Scrolling the mouse wheel while over the Sound icon on top panel helps you increase or decrease system volume.
  • Middle click on an application’s launcher icon – Open a new instance of the application in a new window. Very useful at times. In laptops with touchpads, hitting left/right click buttons together is akin to middle click.
  • Maximizing – Dragging a window to the top panel will maximize it.
  • Restore/Unmaximize – Dragging the top panel down OR double clicking on the top panel will do.
  • Tiling – Dragging a Window to the left/right border will auto tile it to that side of the screen. One of the highlights of new Unity experience.
And Some Useful Window Management Shortcuts(Generic)
  • Alt + F10 – Toggle between Maximize/Unmaximize current window.
  • Alt + F9 – Minimize current window.
  • Alt + Tab – Toggle between currently open windows.
  • Alt + F4 – Closes current window.
  • Alt + F7 – Moves the current window(both keyboard and mouse can be used).
Hope you find the listing of important keyboard/mouse shortcuts for upcoming Ubuntu 11.04 Natty Narwhal(Unity) useful. Thanks to askubuntu for the list.
Advertisements

Car Free Day … no fun!

Baru kali ini berkesempatan gowes ketika Car Free Day di sepanjang Sudirman – Thamrin – Monas. Kesimpulan awal: no fun at all!

Banyak banget halangan untuk bisa santai gowes menikmati pagi. Penjual banyak banget yang buka lapak dan makan hampir seperempat jalan, seperempat jalan lagi dipakai parkir sepeda orang2 yang mampir di lapak. Jadi praktis hanya tersisa setengah jalan yang mesti dilewati ribuan goweser. Saya lihat ada yang berjualan asesori dan perlengkapan gowes, arloji, hingga makanan minuman.

Belum lagi stasiun televisi, radio, operator selular berlomba2 bikin panggung yang jaraknya hanya 100 meter. Jadi bisa dibayangkan betapa berisik dan ruwetnya pagi yang semestinya tenang itu.

Sepedaan aja kena macet kok, apalagi naek mobil 🙂

Jadi kesimpulannya, car free day berpotensi bakal jadi “sogo jongkok” terpanjang di dunia.

Hehe, jadi mending gowes di deket rumah aja. Lancar dan tenang. Toh, tujuannya sama … cari sehat.

Tampil Beda dengan Ubuntu 11.04 – Natty Narwhal

Setelah menahan “air liur” beberapa saat karena ingin mencoba Ubuntu teranyar maka tibalah saat “itu”. Mungkin karena kerasa bahwa tuannya sudah ingin ganti maka Lucid Lynx mulai berulah. Beberapa minggu terakhir wireless connection udah ngaco. Dan puncaknya tadi pagi Lotus Notes client saya ngaco. Nah, ini dia … ada alasan untuk upgrade dari 10.04 ke 11.04 – Natty Narwhal.

Repotnya dengan Ubuntu, setiap 6 bulan rutin keluar yang baru. Kadang capek ngikutinnya. Makanya saya ngga selalu ikut upgrade. Baca dulu reviewnya, jika lompatannya cukup berarti baru ngikut upgrade.

Setelah 10.04 yang fenomenal, maka 11.04 juga membuat lompatan yang cukup besar. Mengikuti trend tablet PC maka sepertinya tampilan Natty juga dipersiapkan untuk support tablet PC yang touch screen. Benar-benar tampilan yang segar. Unity theme namanya, sudah dilengkapi dengan dock buat pecinta dock seperti saya, nggak perlu lagi install additional dock seperti AWN atau CAIRO.

Sentuhan pertama rada kagok juga. Bingung cari System Preference. Setelah klik sana klik sini, ternyata mesti ketik dulu “System Setting” dan muncul Control Center mirip punyanya Open Suse. Hmmm, beda banget.

Problem pertama muncul ketika install dropbox. Ternyata masih ada ‘bug’ dropbox dimana indikatornya ngga bisa muncul di panel. Jangan kuatir, solusinya ada di sini : http://www.webupd8.org/2011/03/get-dropbox-appindicator-to-work-in.html

Workspace switchernya keren banget. Gwibber seems Ok, ketika di 10.04 ada issue ngga auto refresh. Belum coba di 11.04 apa masih ada issue yang sama. OpenOffice digantikan oleh LibreOffice. Same apps different name 🙂

Masih ada satu PR lagi yaitu install Virtualbox. We’ll see if I’ll encounter problem. Hopefully not.